Çiğ Beslenme Diyetinde Yumurta


İnternette köpeklere verilmemesi gereken gıdalar olarak arama yaptığımızda karşımıza çıkan besinlerden bir tanesi de çiğ yumurta. Muhtelemelen, yumurtanın salmonella riski taşıması, b vitamini ekslikliğine neden olması ve yüksek kolesterollü bir besin olmasını okumuşsunuzdur. Bu yazıda, bu gülünç tezin tam tersi olarak yumurtanın doğanın multivitamin takviyesi olduğundan bahsedeceğiz.

Yumurta hakkında çiğ beslenme yapan bizlerin bilmesi gereken gerçekler şunlardır;


  • Yumurta tam bir besin deposudur. 
    Yumurta sadece evimizde beslediğimiz etobur için bir besin kaynağı değil aynı zamanda kabuğun içindeki civcivinde büyüyüp gelişmesi için gereken besinleri taşır. Ayrıca,yumurta tamamlanmış proteinler açısından da önemli bir besindir.
    A Vitamini
    Riboflavin
    Folat/Folik Asit
    B12 Vitamini
    Demir
    Selenyum
    Yağ Asitleri bakımından da önemli bir besin olduğunu unutmamak gerekir.

  • Yumurtanın beyazı enzim inhibitörüdür.
    Yumurta konusunda yapılan uyarılardan bir kısmı yumurtanın akının enzim inhibitörü olması yani, yavru veya yaşlı köpeklerde sindirim sorunlarına neden olabileceğidir. Bu doğru bir önerme olmasına rağmen, bu durum sadece aşırı yumurta tüketiminde ortaya çıkacaktır. Dolayısıyla diyetin önemli bir kısmının yumurtadan oluşmamasına dikkat edilmelidir.

    En doğru dozaj hafta 1-3 arası verilen yumurtadır. Tabi yumurta verdiğinizde köpeğinizi gözlemlemeniz ve herhangi bir sindirim sorunu olmadığını anlamanız da gerekmektedir. Yumurtayı haşlamak da bir çözüm olabilir fakat bu durumda da besin değerlerinin  önemli bir kısmının kaybolacağı unutulmamalıdır.

  • Yumurtanın beyazı Biyotin eksikliğine neden olur
    Yumurtanın beyazında bulunan avidin amino asidi biyotin inhibitörüdür. Biyotin ise B vitaminlerinden bir tanesidir ve hücresel büyüme, yağ asitleri metabolizması, deri ve tüy sağlığı için önemlidir.

    Fakat, Biyotin eksikliği çok sık görülmez ve bu ancak gene aşırı yumurta tüketimi durumunda ortaya çıkabilecek bir durumdur. (Nutrition and Disease Management for Veterinary Techicians and Nurses, Ann Wortinger ve Kara Bums, 2015, sayfa 30)

    Diğer taraftan yumurta sarısı aşırı miktarda biyotin bulundurur dolayısıyla dengeli bir beslenme için yumurtanın sarısı ve beyazının birlikte verilmesi gerekir.

    Biyotin ile ilgili olarak karaciğerin de iyi bir biyotin kaynağı olduğunu hatırlatmak da fayda var.

  • Yumurtada Salmonella Bulunur.
    Köpekler çiğ etteki zararlı bakterilerle başa çıkabilecek fizyolojik yapıya sahiptir.
    Çiğ Et ve Salmonella - Whole Dog Journal

    Immune compromised olmuş yani bağışıklığı çökmüş bir canlı için aynı şey söz edilemese de normal sağlığında olan etobur bir canlının bakterilerle başa çıkması çok daha kolaydır.

    Burada köpek sahibi olarak bizim alabileceğimiz önlemler; yumurta veya herhangi bir tavuk ürününün güvenilir bir yerden alınması, yumurtaların doğru şekilde saklanması, doğal yumurtaların kullanılması gibi önlemlerle bakterinin kontrol edilebilir bir seviyede olmasını sağlamalıyız.

  • Yumurta Kabuklarını Unutmayın
    Yumurta, ancak yumurta olarak yani kabuğuyla birlikte verildiğinde ilk madde de belirttiğimiz "tam bir besin deposudur" tanımına uyar.

    Yumurta kabuğu ve zarı kalsiyum kaynağı olması yanında bakır, demir, magnezyum, manganez, sülfür gibi çeşitli iz mineralleri de barındırır.

    Yumurta zarı ise kolajen barındırması nedeni ile eklemlere çok faydalıdır.

    Yumurta zarının köpeklerdeki eklemlere faydasını kanıtlayan çalışma için tıklayın


Sonuç olarak, köpeğinizin yumurtaya alerjisi veya intoleransı yok ise haftada 1 ila 3 arası yumurta eklenmesi genel sağlığına olumlu yönde katkıda bulunacaktır.

Bu yazı İzzet Kafalı tarafından yazılmıştır.

Yorumlar