Probiyotik ve Prebiyotik

Bağışıklığın 80% i sağlıklı bir bağırsağa bağlı

Sağlıklı bir vücudun en önemli anahtarı sağlıklı bir bağırsaktır. Sağlıklı bir bağırsak için de iyi huylu bakteriler gerekir.

Probiyotikler, yaşayan migroorganizmalardır ve mide bağırsak kanalı başta olmak üzere vücudun önemli bölümlerinde iyi huylu özellikleri ile kötü huyluları yenerek vücutta sağlıklı bir denge oluşmasını sağlarlar. Bağırsakta artan iyi huylu bakteriler bu sayede bağışıklığın da güçlenmesine ve bağırsak mukozasında da hücresel yenilenmeye yardımcı olacaklar. Bu dost bakteriler sadece bağırsak ve bağışıklık sistemine değil, sindirime, beyine ve besinlerden daha iyi faydalanılmasına da katkıda bulunacaklardır.

Probiyotikler her gün verilebilir, bunun tam aksi, sadece gerekli durumlarda verilmesi gerektiğini düşünen bir kesim de elbette olabilir fakat doğal yoldan her gün alınan probiyotiklerin ciddi anlamda fayda sağlayacağı bir çok kaynakta belirtilmiştir. Ben köpeğime her gün vermesem de mümkün mertebe farklı çeşitlerde probiyotik besinleri elimden geldiğince veriyorum.

Probiyotiklere örnek vermek gerekirse ;
Süt ürünü olanlar;
1. Çiğ keçi sütü kefir
2. Doğal mayalanmış yoğurt
3. Çiğ keçi sütü

Süt ürünü olmayanlar için ise;
1. Su kefiri
2. Sauerkraut (Fermente Sebzeler)
3. Mikroalgler (Klorella, Spirulina vs)

Prebiyotikler ise canlı olmayan fakat faydalı bakterileri besleyerek, etkinliklerini arttıran gıda bileşenleridir. Probiyotik ve prebiyotik kombosuna da Sinbiyotik denir.

Prebiyotiklere örnek olarak ise
1. Sarımsak (Dozaja dikkat edilmeli)
2. Karahindiba Yaprakları
3. Muz, Elma
4. Mantar (Bazı türleri)

Yukarıdan da anlaşılacağı üzere, probiyotik ve prebiyotik muhteşem bir ikilidir ve birlikte kullanılması çok daha fazla değer yaratır.


Aşağıda bazı faydalı bilimsel yayınlara ulaşabilirsiniz.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/25863311/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4854945


Guncellenecektir

Bu yazı İzzet Kafalı tarafından yazılmıştır.

Yorumlar